Mörningstimer

Mörningstimern hjälper dig att få ett optimalt hängmörat kött, varje gång
Kött behöver hänga för att bli mört och välsmakande, men det kan vara svårt att veta hur länge. Det är lätt att bli osäker för det man minst av allt vill är att köttet skall bli förstört. Med en mörningstimer har du alltid full kontroll över mörningsprocessen och du kan tryggt hänga ditt kött så länge att det får optimal mörhet och smak. Oavsett hur temperaturen varierar räknar mörningstimern ut hur långt mörningen har framskridit och beräknar det antal dagar som återstår. Mörningstimern finns i två modeller, en bärbar och en modell för väggmontering.

 

Den bärbara mörningstimern hänger du vid djuret som skall hängmöras
Den mindre bärbara mörningstimern bär du enkelt med dig för att starta när du hänger upp ett djur för mörning. Den visar kontinuerligt mörningen i procent och det beräknade antalet dagar som återstår tills mörningen är klar.

 

Väggmodellen av mörningstimern hänger du på väggen i utrymmet där du hänger ditt kött
Förutom att fungera som mörningstermometer ger väggmodellen dig värdefull information om förhållandena i hängningsutrymmet. Både temperaturen och den relativa luftfuktigheten presenteras.

 

 

 

Svensk Jakt presenterar i nummer 2-3 2009 ett test av mörningstimern. Man konstaterar att det inte alltid är så lätt att uppskatta hur länge hängningen av kött skall pågå och att jägare nog ofta avbryter hängningen för tidigt. Svensk Jakt menar att man med mörningstimern får god kontroll över mörningsprocessen. Man noterar också att produkten är enkel att använda.

 

Viltkylsfläkten ökar ventilationen och ger en jämnare temperatur
Speciellt om man hänger in djur med fuktig päls ger en fläkt den ytterligare ventilation som kan behövas. En annan fördel är en jämnare temperaturfördelning i viltkylen.

 

 

Tamboskap
Även om mörningstimern togs fram med tanke på en jägares behov fungerar den precis lika bra att använda för all sorts tamboskap. För den som slaktar för husbehov eller till släkt och vänner är mörningstimern ett mycket bra hjälpmedel för att säkerställa att köttet alltid blir mört och gott.